Woontoren 'Sustainable Patchwork'
De gemeente Den Haag stelde de vraag: kleinschalig particulier opdrachtgeverschap en zelfbouw in hoogbouw, kan dat? In samenwerking met Kathelijne Bouw en Carina van Amerongen maakte Edda een concept: 'Sustainable Patchwork'.
De vloeren bestaan uit een grid van blokken van ongeveer 25m2. In verschillende workshops kunnen bewoners over twee lagen de positie en vorm van hun woning bepalen. De constructie van de woontoren wordt in 7 fases uitgevoerd, waarbij gedurende elke fase een nieuwe groep bewoners hun woning kan ontwerpen en bouwen.
Binnen de gekozen vorm zijn bewoners vrij bij het ontwerpen van een droomhuis. Tijdens de ontwerpfase zal de bouwfase van de nieuwe hoofddraagconstructie alvast ingaan. Dit betekent dat bovenop de lagen die er al stonden een nieuwe draagconstructie van twee lagen wordt gebouwd. Deze wordt voorbereid om een tijdelijke functie van de bovenste twee lagen en bijbehorende gevelelementen omhoog te verhuizen. De lagen eronder komen vrij en kunnen nu worden ingericht voor een nieuwe groep bewoners. Door de aanwezigheid van een extra bouwlaag wordt overlast tijdens de bouwfases beperkt. Steeds na het bouwen van twee nieuwe verdiepingen is er een rustperiode waarin tijd is voor het vinden van nieuwe bewoners.
Door middel van een prefab modulair gevelsysteem is een speels gevelbeeld ontworpen met zowel eigenheid voor de individuele woning als een harmonieus totaalbeeld. Het frame is onderverdeeld in kleinere vakken, die worden gevuld met een vijftal standaard gevelelementen. De gevelelementen bestaan uit de materialen glas, een groene gevel met verschillende planten, een houten gevel met onbehandeld duurzaam hout, een gevelelement met een zonnecollector voor warm water en een gevelelement met pv-panelen voor duurzame opwekking van elektriciteit. Door de persoonlijke samenstelling van de gevel kunnen bewoners ook op afstand hun eigen woning herkennen.